SASI Studio

Kinetic Pavilions

Time | 2013
Location | Rome, Italy
Status | Concept Design
Programme | Infrastructure
Course | AA Rome Visiting School
Team | M. Santi, F. Gastaldello, B. Stevenson, E. Ghazi

The project is based on a structure that can change its shape according to external inputs such as wind, sound and light, expanding or downsizing itself, according to the amount of users. The research starts from the exploration through physical models of different movements, from 2D structures through interlocking configuration, origami structures, which are all developed through the structural rules of tensegrity. The project takes into consideration the site, which is the Maxxi in Rome, creating sinuous curves, which follow the continuous movements expressed by the building. The square in front is a place of exchange between structure and context, where the visitors flow influences the proposal design in order to allow maximum mobility in the major directions. The solution adopted is an element that allows the movement through an activator in at least two directions, in order to describe any type of curve. The rhomboid shape of the structural element is connected to a substructure of cables that allows to move the main structure, covered by ETFE. The structure is designed to be adaptable and have special components, that can be activated by the visitors through the mobile phone in order to raise it up benches if needed or pull it down to have a footprint.